Een op maat gemaakte IP65-behuizing: de oplossing voor een IoT-toepassing om uw zwembad aan te sluiten en te besturen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uw zwembad verbinden met een IoT-toepassing waarmee u het kunt besturen, vereenvoudigt het beheer ervan en bespaart energie. Een belofte van het bedrijf EZPOOL.

Anderzijds vereist de natte omgeving de integratie van de elektronische componenten in een op maat gemaakte waterdichte plastic behuizing. De componenten die in een IoT-toepassing moeten worden ingekapseld zijn meestal connectoren, voeding, elektronische kaart of printplaat, aansluitblokken en LED’s. Deze elektronische componenten moeten worden beschermd tegen spatwater. De mate van waterdichtheid wordt uitgedrukt via de IP-norm (Protection Index). Met een op maat gemaakte kunststof behuizing, ontworpen en vervaardigd in plaatstaal, is het mogelijk een waterdichtheid van IP65 te bereiken.

Waarom is de IP-waarde van een plaatstalen kunststof behuizing vastgesteld op IP65?

Het plaatbewerkingsproces maakt deel uit van de kunststoffamilie, naast andere processen zoals spuitgieten, vacuümgieten, thermovormen en 3D-printen. Het is een innovatief en eigen proces. Het werd uitgevonden en ontwikkeld door de oprichter van de Norman SME, de heer ANTOINE, in 1985.

Deze innovatieve en gepatenteerde technologie leent van methoden die worden gebruikt in METAAL en HOUT. Net als bij plaatwerk worden elementaire kunststofonderdelen (ABS, PS, PMMA of PC) van verschillende afmetingen (diktes van 2 – 25 mm) en vormen gebogen, gebogen en gekromd. Deze L- en U-vormige delen worden vervolgens op dezelfde wijze als bij hout samengevoegd en aan elkaar gelijmd door middel van chemisch lassen. Hoewel chemisch lassen een vergelijkbare kwaliteit geeft als spuitgieten, voldoet de verbindingslijn aan een dichtheidsniveau van ongeveer IP21. Om een hogere dichtheid te bereiken is een geschikt ontwerp nodig, maar het maximum dat in het plaatwerkproces kan worden bereikt is IP65.

Hoe bereik je een IP65-dichtheid in vormvrije kunststofverwerking?

Het tweede getal in een IP-norm geeft de intensiteit en de richting van de waterprojectie aan. Het cijfer 4 in IP64 betekent “beschermd tegen spatwater uit alle richtingen”. Met een op maat gemaakte IP65 kunststof behuizing is de elektronica beschermd tegen “waterstralen uit alle richtingen van een slang (spuitmond van 6,3 mm, afstand 2,5 tot 3 m, debiet 12,5 l/min ±5%)”.

Om de nieuwe IP65-classificatie te bereiken, is het noodzakelijk uw kunststofbehuizing vanaf het begin dienovereenkomstig te ontwerpen. Dit betekent dat de L- en U-vorm van het volume wordt aangepast aan de richting en de intensiteit van het geprojecteerde water. Dan is het mogelijk om O-ringen toe te voegen aan een band met een deksel om een afdichting te creëren na het sluiten van de behuizing met een deksel. Een andere oplossing is het aanbrengen van een afdichting aan de binnenkant, vergelijkbaar met een methode die in doucheruimten of ramen wordt toegepast.

Een zegelcertificaat wordt gewoonlijk afgegeven door een erkend laboratorium met gestandaardiseerde testmethoden.

Facebook
Twitter
LinkedIn